Aqua-Terra

Egzotikus hüllők, kétéltűek, ITT mindent megtalálsz róluk ha valami nincs fönt azt írjátok meg: adam.martin1999@gmail.hu

Új-kaledóniai vitorlásgekkó
(Rhacodactylus ciliatus)

indexrycio.jpg

Méret:

Egy kifejlett példány eléri a 18-23 centiméter hosszúságot, beleértve a farkát is.


Jellemzés:

Színskálája és mintázata igen változatos. A csipkés szélű taraja után kapta nevét, amely a szemeitől, egészen a nyakáig és a hátáig húzódik. Különleges lábujj-párnácskákkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik számára, hogy könnyedén mozogjon a függőleges felületeken, kapaszkodó farka pedig, még jobban növeli mozgékonyságát. Ugyanakkor nagyon jó ugró is.


Várható élettartama:

A vitorlás gekkó élettartamát körülbelül 10-20 évre becsülik, ámbár viszonylag új hobbihüllőnek számít, így ez a becslés kissé bizonytalan.


Az új-kaledóniai gekkó élőhelyének kialakítása:

Egy felnőtt gekkó terráriumi tartásához elegendő egy 50x60x40 A vitorlás gekkó egy fán élő, aktív hüllő, ezért nagy függőleges területre van szüksége, hogy tudjon mászni és éppen ezért inkább a magas tartály ajánlott.(de a hímek területvédők, ezért egynél több hímet ne tarts egy terráriumban). Oldalszellőzéses üvegterráriumot is lehet használni, de néhány hüllőtartó jobban kedveli a térelválasztós tartályokat.


A terrárium talaja:

Az új-kaledóniai vitorlásgekkó terráriumának, a megfelelő páratartalom biztosításának érdekében, nedvességmegtartó talaja kell legyen; ilyen például a kókuszmatrac, a moha vagy a tőzeg, bár a papír vagy a papírtörlő is ugyanúgy megfelel a célnak. A vitrolásgekkók némileg hajlamosak talajt nyelni vadászat közben; ha ez a helyzet a te gekkóddal is, használj mohát (akár önmagában, akár a kókuszmatrachoz hasonló egyéb talajtakaróval) vagy papírtörlőt. A fiatal példányok esetében a papírtörlő ajánlott, mivel náluk nagyobb a valószínűsége annak, hogy véletlenül lenyelnek egy keveset a talajtakaróból.

vitorlasgekko-hullok-terrarium-kellekek-etetes-taplalekrovarok.jpg

Szép kis hely

Kellékek:

Az új- kaledóniai vitorlásgekkónak sok helyre van szüksége, hogy mászhasson, éppen ezért különböző ágakat, úsztatott fát, parafa kérget, bambuszt és különböző magasságú és irányba ívelő szőlőtövet kell a terráriumba helyezni kellékként. Díszítés gyanánt lehet selyem és / vagy tartós élő növényeket használni (pothos, filodendron, dracéna, fikusz), mert sokszor a növények közé rejtőznek. A terráriumban mindig legyen egy kisméretű alacsony tálba készített friss víz, bár valószínűleg inkább a levelekről lehulló vízcseppeket részesítik előnyben (ködösítsd be a tartályt minden este - lásd a páratartalomról szóló szövegrészt).


Hőmérséklet:

Az új-kaledóniai vitorlás gekkó számára, nappal 22-26,5 C fok közötti hőmérsékletet kell biztosítani a terráriumban, ami éjszakára lesüllyedhet 18-24 C fokra. Ha melegebb van, a vitorlásgekkó ideges lesz. Az energiatakarékos piros éjszakai izzó, igen jó hőforrásnak bizonyul. Soha ne hagyj semmilyen hőforrást a tartály tetején, mert ezek a mászó gekkók túl közel mennek hozzá és megégethetik magukat.


Világítás:

Az új-kaledóniai vitorlásgekkó éjszakai hüllő, így nincs szükség speciális UV világításra. Ugyanakkor, egyes szakértők úgy gondolják, hogy az alacsony szintű UV sugárzás jót tesz az általános egészségi állapotuknak (viszont ügyelni kell, hogy a terrárium ne melegedjen túl és, hogy a gekkó legyen hova elrejtőzzön a fény elől, ha úgy akarja). A vörös éjszakai izzó nem csupán láthatóvá teszi őket, amikor a legaktívabbak, de bizonyos mértékű meleget is biztosít.


Páratartalom:

Ezeknek a hüllőknek közepesen magas páratartalomszintre van szükségük; 60-80 százalékos relatív páratartalomra kell törekedned (szerezz be egy páramérőt és jó, ha a nedvességtartalmat állandó megfigyelés alatt tartod, hiszen nagyon fontos szerepe van a gekkó életében). A párát tisztított meleg vízzel történő rendszeres ködösítéssel hozhatod létre A terrárium kellékeinek függvényében, lehet, hogy naponta több alkalommal is kell majd ködösítened, a nedvességtartalom fenntartása végett. Mindig ügyelj arra, hogy éjszaka, amikor a gekkók a legaktívabbak, a terráriumban elég nedvességtartalom legyen. A vitorlásgekkó valószínűleg inni fog a ködösítés által képződött, levelekről lehulló vízcseppekből.


Etetés:

A gekkó tartók általában elfogadják az új-kaledóniai vitorlásgekkó számára előállított és a kereskedelemben kapható táplálékot, ugyanakkor ez a legegyszerűbb módja annak, hogy egy jól kiegyensúlyozott, tápláló étrendben legyen része. A változatosság kedvéért ki lehet egészíteni tücsökkel és egyéb táplálékrovarral (csótánnyal, viaszkukaccal, selyemhernyóval; a lisztkukacot jobb elkerülni, a kemény kitinvázuk miatt) így a gekkó gyakorolni tudja vadászati ösztöneit is. Minden táplálékrovarnak valamivel kisebbnek kell lennie, mint a gekkó szemei közötti távolság és etetés előtt jól meg kell őket tömni, valamint kalcium/D3 kiegészítővel beszórni.

Ha nincs lehetőséged kereskedelemben kapható táplálékot beszerezni, kínálhatod táplálékrovarok és gyümölcsök keverékével, bár így nehezebb lesz kiegyensúlyozott étrendet biztosítani számára. Táplálékának nagyrésze elsősorban tücskökből kell, hogy álljon és néha más rovarokkal is kiegészítheted. A táplálékrovar mérete legyen kisebb, mint a gekkó szemei közötti távolság és etetés előtt jól meg kell őket tömni; ugyanakkor, hetente két-három alkalommal, kalcium/D3 kiegészítővel kell őket beszórni, multivitaminnal pedig hetente egyszer. Csak annyival kínáld egyszerre, amennyit lelkesen megeszik. Hetente többször is adhatsz neki gyümölcsöt. Próbáld ki a passzírozott gyümölcsöt vagy az üveges bébiételeket; gyakran elfogadja a banánt, őszibarackot, nektarint, sárgabarackot, papayát, mangót, körtét és golgotavirág gyümölcsöt.

A legjobb este etetni; a fiatal gekkókat minden nap, de a felnőtt gekkókat nem szükséges (a legtöbb gekkótartó hetente 3-szori etetését ajánlja).

Megjegyzések:

  • Egykor úgy gondolták, hogy az új-kaledóniai vitorlásgekkó kihalt, de 1994 körül „újra felfedezték". Azóta hobbiállatként szerzett népszerűsége folyamatosan növekedett.
  • A vitorlásgekkók általában szelídek, bár néha lehetnek kissé idegesek is, éppen ezért kézbevételükkor nem árt az óvatosság, mert megpróbálhatnak kiugrani a markodból és megsérülhetnek. Ugyanakkor, ha durván bánsz velük megpróbálnak megszökni vagy leeshet a farkuk, de más gekkóktól eltérően, a vitorlásgekkónak a farka nem regenerálódik.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 95
Tegnapi: 103
Heti: 374
Havi: 994
Össz.: 368 612

Látogatottság növelés
Oldal: Új-kaledóniai vitorlásgekkó
Aqua-Terra - © 2008 - 2024 - aqua-terra.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »