Aqua-Terra

Egzotikus hüllők, kétéltűek, ITT mindent megtalálsz róluk ha valami nincs fönt azt írjátok meg: adam.martin1999@gmail.hu

Kék farkú nappaligekkó (Phelsuma cepediana)

0418malefemalegecko.jpg

Leírás:


Nevéből adódóan nappali tevékenységet folytató állat. Mauriciusz szigetén őshonos, ahol a meleg párás környezetben a fák, bokrok gyakori lakója.
Ez a gekkó méretét tekintve közepesnek mondható, egy kifejlett példány testhossza elérheti a 15cm-t is. Hátukat két piros csík osztja fel, mely egészen a szemükig húzódik, fejük tarka. A hímek alap színe világoskék, kékes zöld, farkuk élénk kék színű, melyet vörös foltok díszítenek. A nőstények nem rendelkeznek olyan ragyogó színekkel mint párjuk, inkább sötétebb zöldes színűek, vörös foltokkal.


Élőhely:

P. cepediana-k főként bokrokon, fákon, kókusz pálmákon, banán és papaya fákon figyelhetőek meg. A szigeten élők kertjeit és nyaralóit is gyakran látogatják. Ezek a gekkók inkább a nedves és meleg klímát részesítik előnyben. McKeown (1993) megemlíti, hogy az eredeti növényzetet Mauriciuszon már nagyrészt felváltották a mezőgazdaságban használt növények, ahol ezek a nappali gekkók nem tudnak megélni.

jukiki.jpg


Táplálkozás:

Különböző rovarokkal és más gerinctelenekkel táplálkoznak. Szeretik nyalogatni a lágy, édes gyümölcsöket, a pollent és a nektárt, mint általában a Phelsumák.


Viselkedés:

A cepedania-k esetenként agresszívabbak a saját és más Phelsuma fajokkal szemben, mint általában a Phelsumák. Fogságban, ahol a nőstény nem tudja elkerülni a találkozásokat, a hímek néha komoly sebet ejtenek rajtuk. Ebben az esetben a hímet és a nőstényt el kell különíteni.

Szaporodás:

A nőstények védett helyre rakják tojásaikat, mint sok más Phelsuma ők is odaragasztják a megfelelőnek tűnő felülethez. 28 ° C-os hőmérsékleten, 40-45 nap alatt kelnek ki a kis gekkók, melyek nem nagyobbak 4cm-nél.

Terráriumi gondozás:

Az állatokat párban ajánlott tartani egy nagy jól berendezett esőerdei terráriumban. Egy 60x45x60 méretű terrárium elegendő 1 pár számára. Fontos, hogy a terrárium jól szellőzzön, mert a magas páratartalom miatt könnyen bepenészedhet. A hőmérsékletnek 28 és 30 ° C között kell lennie, a páratartalmat 75% és 100% között kell tartani. Fogságban, ezeket az állatokat tücskökkel, viasz mollyal, legyekkel és vad befogott rovarokkal etethetjük.


3d8c369154273f2c8d34efb.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 99
Tegnapi: 103
Heti: 378
Havi: 998
Össz.: 368 616

Látogatottság növelés
Oldal: Kék farkú nappaligekkó
Aqua-Terra - © 2008 - 2024 - aqua-terra.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »