Aqua-Terra

Egzotikus hüllők, kétéltűek, ITT mindent megtalálsz róluk ha valami nincs fönt azt írjátok meg: adam.martin1999@gmail.hu

Bibron gekkó (Pachydactilus bibroni)


indexbg5.jpg

Leírás:


- eredeti élőhelyük Dél-Afrika, Namíbia, Angola és Tanzánia sziklás vidékei.

- közepes méretű gekkó, testhossza általában 15-18cm-t is, testalkatuk zömök. Terráriumban akár 15-20 évig is elélhet.

- alapszínük barnás(krém), testüket tüskeszerű bőrképződmények díszítik. Hátukon sötétebb és világosabb(szürkésfehér) pontok mintázata teszi még szebbé megjelenésüket, melyek harántsávokra emlékeztető formát képeznek. Hasi oldaluk világos.


- napközben ritkán látható (búvóhelyén pihen), éjszaka él aktív életet. Rendkívül jó a látásuk, pupillájuk - mint az éjszakai állatoknál- függőleges.

- kiválóan mászik függőleges felületeken, a lábujjain található tapadólemezek segítségével és mozgásuk is gyors. Érdekesség,hogy – a legtöbb gekkófajra jellemző – ujjaik végén nincsenek karmok.

Terráriumi tartás:


- a terráriumot lakhelyüknek megfelelően rendezzük be(száraz-félsivatagi). Aljzatnak használhatunk tőzeges földet, virágföldet, homokot, de lényegében mindegy, ugyanis ritkán tartózkodnak a talajszinten.

- egy kifejlett pár (1hím 2nőstény) számára egy 40 x 40 x 50-60cm-es terrárium bőven elegendő. Ügyeljünk arra, hogy több hímet ne tartsunk együtt, mert elég agresszívak egymással.

- a hőmérsékletet állítsuk be 25-30C-ra, mely éjszaka lecsökkenhet 20-23C-ra. Páratartalomra nem kényes (50-60%). Napi permetezéssel tudjuk biztosítani az állatok folyadékbevitelét

- ha hátterezzünk, akkor alakítsunk ki kiugró részeket, ugyanis – eredeti élőhelyén is sziklákon közlekedik előszeretettel. Búvóhelyről és mászótárgyakról minden esetben gondoskodni kell, mert ha anélkül az állat könnyen bestresszelhet.

- világításról véleményünk szerint nem kell gondoskodni, ha anélkül is tudjuk biztosítani a nappali 23-28C-os hőmérsékletet. Ha nem, akkor bőven elegendő egy normál izzó is.(spot) Napozni nem szokott – éjszakai állat révén-, ezért felesleges a speciális terráriumi lámpák használata.

- etetésük során semmilyen probléma nem várható, hiszen szinte válogatás nélkül elfogadják a felkínált eleségállatokat. A táplálék állatokat VITAMINPOROZNI kell. Hetente kétszer etessük őket, ha van rá lehetőségünk, akkor változatos étrendet állítsunk össze.

Szaporodás:


- a bibron gekkó szaporítása általában nem kíván nagy feladatokat, ha megfelelő körülmények között tartjuk. Sikeresebbé tehetjük, ha teleltetjük őket (eredeti élőhelyükön ez decembertől-februárig tart), de nem szükséges.

- egy kifejlett hím – akinek femorális pólusai erőteljesek, de viszont kisebbek - mellett akár 2-3 nőstényt is tarthatunk.

- a párzási időszak márciustól kezdődik, melyet hallani is fogunk, méretéhez képest egy igen hangos vinnyogással.

- tojásait – ami általában 2db – valamilyen szilárd felülethez ragasztja. A tojásokat semmilyen körülmények között nem lehet levenni, mert az pusztulásukat okozhatja. Ilyenkor a páratartalmat meg kell növelni. Általában 2 hónap alatt kelnek ki a terráriumi hőmérsékleten. Együtt lehet őket tartani a szüleikkel mindaddig, amíg ivarérettek (1év) lesznek (ekkor a hímeket szét kell választani).


hpim6160.jpg
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 92
Tegnapi: 103
Heti: 371
Havi: 991
Össz.: 368 609

Látogatottság növelés
Oldal: Bibron gekkó
Aqua-Terra - © 2008 - 2024 - aqua-terra.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »