Aqua-Terra

Egzotikus hüllők, kétéltűek, ITT mindent megtalálsz róluk ha valami nincs fönt azt írjátok meg: adam.martin1999@gmail.hu

Madagaszkári tarka gekkó
(Paroedura pictus)

img_1496_1.jpg

Jellemzés:

Madagaszkár nyugati, déli és keleti részén terjedt el.
Száraz helyeken, száraz erdőkben, szavannán, félsivatagokban él. Éjszaka aktív, nappal rejtőzködik; kövek alatt, sziklarepedésekben húzza meg magát.
A természetben pókokat, termeszeket és rovarokat eszik
.
Nagy és széles feje van, amit a henger alakú testétől, keskeny nyak választ el. Változatos színűek, de a testének felső része csoki barna, amit különböző fehér minták díszítenek. Ezek a minták egyedenként nagy változatosságot mutatnak: szabálytalan pöttyös formáktól, egészen a szabályos „halcsont” mintáig.
Hasa piszkos fehér.
A testet apró pikkelyek fedik, amin apró szemölcsök láthatóak. A jól tartott egyedek farka vastag és némi ízeltséget mutat.
A hímeknél már fiatal korban nagyon jól láthatóak a kloákánál elhelyezkedő nagy herék.
Nagy szemei vannak, pupillái függőlegesek. Végtagjain öt ujj található. A kifejlett gekkók 12-15 cm-re nőnek meg.

Terráriumi tartása:


Egy hímet és két-három nőstényt tarthatunk együtt egy minimum 40x30 cm. alapterületű és 30 cm. magas terráriumban. Igaz, hogy teresztrikus, vagyis talajlakó fajról van szó, de saját állataimnál megfigyeltem, hogy a műszikla háttéren is szívesen mászkálnak, igaz csak éjszaka.

Egynél több hímet ne tartsunk egy terráriumban, mert ezek egymással szemben agresszívak.

A gekkók már fél évesen ivarérettek, de egy éves korukig ne szaporítsuk őket, mert a korai tojásrakásba a nőstény bele is pusztulhat! Éppen ezért kb. 3 hónaposan a hímet vegyük ki egy éves korukig, ekkor a nőstény folyamatosan, kb. két hetente két tojást tojik és ez a fiatal szervezetet megviseli.

A terrárium talaja homok, vagy macska alom lehet. Én a homokot részesítem előnyben, de ekkor mindig egy külön tálkában rakok be mészport, amit szívesen nyalogatnak minden nap. A macskaalom esetében ezt nem kell megtenni, mert önmagában sok meszet tartalmaz.

A terráriumban mindig legyen friss ivóvíz, amit célszerű gyakran cserélni, akár minden nap. A terráriumban legyen búvóhely, mert állataink nyugodtabbak lesznek. Ez lehet fakéreg, lapos kő, de a műsziklában is lehet ilyen helyet kialakítani.

Igénylik a legalább 10-12 órás megvilágítást, amit spot izzóval oldok meg, ami egyben biztosítja számukra a 28-32 °C - os hőmérsékletet, ami éjszakára lesülyedhet 22-25 °C - ra.


Táplálékuk - a többi gekkó fajéhoz hasonlóan - igen nagy változatosságot mutat.

Elfogadják a tücsköt, kisebb sáskákat, viaszmoly hernyóját, csótányokat.

A fiatal állatoknak mindennap adjuk enni, felnőtt korban elég, ha két-három naponta etetjük őket, bőségesen.


Tavasztól-őszig a fűhálózott rovarokat is adhatunk gekkóinknak, de csak vegyszer-mentes helyről végezzük a begyűjtést! A takarmányt mindig „panírozzuk” be vitaminporral, mert mint a többi gyíknál, nagyon gyorsan ürül a Magnézium és a Kalcium.


A vitamin-porzás különösen fontos, a fiatal korban lévő állatoknál, mert a nem megfelelő vitamin ellátás különböző betegségek kialakulásához, (pl. angolkor) vagy akár az állat pusztulásához is vezethet.

Szaporítása:


Ajánlatos az állatokat teleltetni, mert így megnő a gekkók párzási kedve, illetve így betartjuk a természetes életciklusukat.

A párzások este, éjszaka figyelhetők meg. A hím udvarol a nősténynek és tarkó harapással rögzíti, majd ezután megtörténik a kopuláció.


Ezután a nőstény lerakja kb. 2-3 hét múlva a két meszes héjú tojását.


Ezt követően kb 10-15 naponként tojik a nőstény! Ezért ilyenkor nagyon bőségesen tápláljuk őket!


A tojásokat minél előbb rakjuk keltetőbe és kb. 25-28 ºC-on végezzük a keltetést. Keltető közegnek nekem a Vermiculit nagyon bevált, de jó a perlit, kókuszrost és a tőzeg is.


A kis gekkók 40-60 nap alatt kelnek ki. Fontos a zárható doboz, mert kis korban az üvegen is képesek mászni és az ilyen „szökött” kis gekkók gyakran megfulladnak a keltető vízébe.


A kis gekkókat már másnap megkínálhatjuk „XXL hangya” méretű tücsökkel.

Én a piciket 20 X 20 X 20-as terráriumban helyezem el 5-6-osával. Talajnak finom homokot használok. A vizestál mellett mindig van mészpor és búvóhely.

Végezetül kezdőknek és haladóknak is ajánlanám ezt a szép, érdekes és könnyen tartható gekkó fajt, ami megfelelő gondozás mellett akár 10 évig is elélhet.

img_1496_2.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 79
Tegnapi: 103
Heti: 358
Havi: 978
Össz.: 368 596

Látogatottság növelés
Oldal: Madagaszkári tarka gekkó
Aqua-Terra - © 2008 - 2024 - aqua-terra.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »