Aqua-Terra

Egzotikus hüllők, kétéltűek, ITT mindent megtalálsz róluk ha valami nincs fönt azt írjátok meg: adam.martin1999@gmail.hu

Sima házi gekkó (Hemidactylus frenatus)

simahgekko.jpg


Jellemzés:


Egy kifejlett példány eléri a 8-13 centiméter hosszúságot. Színük a sötétebb vagy világosabb, foltos sárgás barna árnyalattól, egészen a halvány szürkés-fehérig váltakozik; éjjel gyakran még halványabbnak tűnnek Különleges lábujj párnácskákkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy könnyedén mozogjanak a függőleges felületeken, valamint fejjel lefelé is.

Várható élettartama:

5-10 év


Általános tudnivalók a közönséges házi gekkóról:

Egy kifejlett példány eléri a 8-13 centiméter hosszúságot (ez az összhossza). Színük a sötétebb vagy világosabb, foltos sárgás barna árnyalattól, egészen a halvány szürkés-fehérig váltakozik; éjjel gyakran még halványabbnak tűnnek Különleges lábujj párnácskákkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy könnyedén mozogjanak a függőleges felületeken, valamint fejjel lefelé is.


A sima házi gekkó élőhelyének kialakítása:

Egy felnőtt gekkó terráriumi tartásához elegendő egy 30 centiméter magas terrárium, de, ha nagyobb, az sem baj. Ne feledd, hogy a házi gekkónak függőleges területre van szüksége, hogy tudjon mászni, éppen ezért inkább a magas tartály ajánlott. A hímek területvédők, tehát egynél több hímet ne tarts egy terráriumban; a nőstények viszont, kijönnek egymással.A terrárium talaja:

A sima házi gekkó terráriumában nedvességmegtartó talajt kell biztosítani, ilyen például a hüllő alom vagy az aprított kókuszrost matrac.


Tartozékok:

A házi gekkónak sok helyre van szüksége, hogy mászhasson, éppen ezért különböző ágakat, úsztatott fát, parafa kérget, selyem vagy tartós élő növényeket kell számára biztosítani. Ugyanakkor búvóhelyre is szükségük van, ezek lehetnek hüllő barlangok vagy kisebb agyag virágcserepek, amelyeket a terrárium végébe kell helyezni. Biztosíts számukra elegendő búvóhelyet, hogy el tudjanak rejtőzni egymás elől. A terráriumban mindig legyen egy kisméretű alacsony tálba készített friss víz, bár valószínűleg inkább a levelekről lehulló vízcseppeket részesítik előnyben.


Hőmérséklet:

A sima házi gekkó számára, nappal 24-32 C fok közötti hőmérsékletet kell biztosítani , ami éjszakára lesüllyedhet 18-24 C fokra. A terrárium fűtését megoldhatod hüllők részére előállított izzók alkalmazásával vagy talajfűtővel. Ugyanakkor fehér vagy kék hüllő izzót is lehet alkalmazni, de kizárólag a nappali órákban .Éjszaka a piros éjszakai izzóval kell fűteni.Világítás:

A házi gekkó éjszakai hüllő, így nincs szüksége speciális UV fényre. Ugyanakkor egyes szakértők úgy gondolják, hogy az UV sugárzás jót tesz az éjszakai állatok általános egészségi állapotának.


Páratartalom:

Ezeknek a hüllőknek közepesen magas páratartalomszintre van szükségük; 60-75 százalékos relatív páratartalomra kell törekedned (szerezz be egy páramérőt a nedvességtartalom méréséhez. A párát rendszeres ködösítéssel biztosíthatod; a gekkó valószínűleg inni fog a ködösítés által képződött, levelekről lehulló vízcseppekből.


Etetése:

A házi gekkót különböző kisebb táplálékrovarokkal kell etetni. Táplálékának nagyrésze elsősorban tücsökből kell álljon és néha más rovarokkal is ki lehet azt egészíteni. Ilyen például a gyümölcs légy és egyéb apró legyek, a selyemhernyó, alkalomadtán a lisztkukac és más ragadozó rovar. A táplálékrovarokat etetés előtt jól meg kell tömni; ; ugyanakkor, hetente két-három alkalommal, kalcium/D3 kiegészítővel kell őket beszórni, multivitaminnal pedig hetente egyszer. A gekkót legjobb este etetni; a fiatal gekkóknak minden nap, de a felnőtt gyíkoknak csak minden másnap van szükségük táplálékra (csak annyival kínáld egyszerre, amennyit lelkesen megeszik).
Megjegyzések:

A közönséges házi gekkók nagy része Dél-Ázsiában őshonos, de a világ sok más melegklímájú területein létesítettek tenyész állományokat. Azt gondolták róluk, hogy a hajókon és egyéb közlekedési eszközökön történő szállításuk miatt váltak annyira sikeresen behatoló fajjá, tulajdonosuknak azonban vigyázniuk kell arra, hogy ne járuljanak még jobban hozzá a problémához, azzal, hogy szabadon engedik kedvenceiket. Míg a házi gekkó kevésbé lakott területeken is megél, általában az emberek lakóhelye környékén találhatunk rájuk, többek között a házak falain és mennyezetein, így lett belőle házi gekkó. Nagyon ügyesen ellenőrzés alatt tartja a rovar populációt.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 73
Tegnapi: 103
Heti: 352
Havi: 972
Össz.: 368 590

Látogatottság növelés
Oldal: Sima házi gekkó
Aqua-Terra - © 2008 - 2024 - aqua-terra.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »