Aqua-Terra

Egzotikus hüllők, kétéltűek, ITT mindent megtalálsz róluk ha valami nincs fönt azt írjátok meg: adam.martin1999@gmail.hu

Viperagekkó (Teratolepis fasciata)

viper2.jpg

Bemutatás:


A Viperagekkó egy apró talajlakó faj, nagyrészt Pakisztánban fordul elő. Átlagos kifejlett méretük 7 és 10 cm között alakul. Méretüknél és természetüknél fogva szeretnék kövek alá és a sziklák réseibe bújni. Színük leggyakrabban sötétbarna, szürke és fehér sávokkal.

Hőmérséklet és páratartalom:


A Viperagekkóknak szükségük van egy 30-35 °C-os melegedő helyre napközben, azonban az éjszaka folyamán a hőmérséklet az egész terráriumban lecsökkenhet 20-23 °C-ra. Páratartalomra nem kell különösebb gondot fordítani az esetek nagy részében, mivel sivatagi élőlények, nincs szükségük állandó magas páratartalomra.

Világítás:


Nincsen szükségük UVB fényre a fogságban való tartásukhoz, mivel éjszakai élőlények. Viszont ártani biztosan nem árt legalább egy kisebb teljesítményű, de tényleg nem lételem! Akár alkalmazunk UVB világítást akár nem, mindenféleképpen biztosítanunk kell valamilyen világítást a természetes napszakok imitálására. Nyáron lehetőleg 14, télen 10 órán át biztosítsunk számukra "nappali" fényt. A legegyszerűbb talán ha ősztől pár hetente csökkentjük a világításos órák számát, majd tél vége felétől ugyanazt tesszük visszafelé.

Terrárium:


A Viperagekkók tartásához nincsen szükség nagy terráriumra, egy 35-40 literes hely (ami inkább hosszú, mint magas) már elegendő. Azonban a nagyobb jobb! A legtöbb hüllőhöz hasonlóan ne tartsunk 2 hímet egy helyen, viszont tarthatunk nyugodtan 1 hímmel akár több nőstényt is.
Különböző pontokon, a hideg és a meleg oldalon is helyezzünk el lehetőleg minél több búvóhelyet, hogy az állatok kedvükre válogathassanak, ez nagyban segíti őket is a kényelmes termoregulálásban.
Életterüket próbáljuk meg minél változatosabban kialakítani, pl, nagyobb kövekkel amire felmászhatnak és fakérgekkel ami alá elbújhatnak..
Aljzatnak használhatunk játszóhomokot, de akár kókuszrostot is. A homok viszont természetesebb számukra.

Táplálás:


A Viperagekkók rovarevők! Tücsök, csótány , kisebb sáska, muslincák és apróbb bogarak találhatóak az étlapján. A növendék állatok kapjanak naponta enni, a kifejletteknek elegendő minden másnap adni. A Vitamin pótlásról se feledkezzünk meg. A kicsiknek egy héten 3-4 szer használjuk vitaminozott eleséget, kifejletteknek hetente 2-szer elegendő. (A túlzott vitamin és kalcium adagolás ugyanúgy káros lehet állatunk számára: hypercalcemia, vitaminosis...) Az eleségállat kiválasztáskor gondoljunk gekkóink méretére! Legideálisabb táplálék mérete a 2 szem közötti táv.
A biztonság kedvéért elhelyezhetünk egy kis kupakban őrölt szépiát vagy kalcium port, hogy ha nyalakodni szeretnének megtehessék :)

viper.jpg


Ivar meghatározás:


A hímek 3-4 hónapos korukban eléggé  látványosan tudtunkra adják, hogy márpedig Ők hímek. Ezt a faroktőnél található megnagyobbodott kloákának köszönhetjük. Természetesen minél idősebbek az állatok annál könnyebben elkülöníthetőek a nemek.

Szaporodás:


Ivarérettségük 10-12 hónaposan fejlődik ki. A hímek gyorsabban kifejlődnek, így őket akár már 7 hónaposan is "munkába" állíthatjuk :).

A nőstények 2 db borsó méretű tojást raknak le, ezt szeretik egy kicsit párásabb helyen tenni, így szaporításnál érdemes lehet elhelyezni egy a számukra is könnyen megközelíthető kis dobozt amiben enyhén nedves homok van. Készüljünk fel mert sikeres párzás után akár 8 hónapon át, 2-4 hetente raknak tojást! Tehát egy sikeres idényben akár 32 kisgekkóval is számolnunk kell.
Keltetőben 28-30 °C-on, 50-60%-os páratartalom mellett 40-55 napig tart a kelés.

A frissen kelt kicsiket próbáljuk elhelyezni pl egy kisebb műanyag dobozban, aljzat nélkül. A kicsiket tarthatjuk együtt is, de biztosítsunk számukra is itatót és számos búvóhelyet is. Táplálásukra a napos tücsök, a legapróbb csótányok illetve a röpképtelen muslincák ajánlottak.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 63
Tegnapi: 103
Heti: 342
Havi: 962
Össz.: 368 580

Látogatottság növelés
Oldal: Viperagekkó
Aqua-Terra - © 2008 - 2024 - aqua-terra.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »