Aqua-Terra

Egzotikus hüllők, kétéltűek, ITT mindent megtalálsz róluk ha valami nincs fönt azt írjátok meg: adam.martin1999@gmail.hu

Gyászos gekkó (Lepidodactylus lugubris)


A Gyászos gekkó az egyik legszélesebb elterjedéssel rendelkező gekkófaj. Eredeti hazája DK-Ázsia de mára szinte az egész trópusi övezetben megtalálható, a Hawaii-szigetektől Ausztrálián át egészen Dél-Amerikáig. Rendkívül alkalmazkodóképes faj, ami sokféle élőhelyen előfordulhat. Eredeti környezetében Mangrove fákon, sziklákon, és emberi településeken is előfordul. A kifejlett állatok 7-8 cm hosszúak. Az állatok színe sok más hüllőéhez hasonlóan hangulattól és sok más tényezőtől függően változik. Általában sárgás alapon, barna mintával tarkítottak, de esetenként egészen világos sárgák vagy akár sötét barnák is lehetnek. Éjszaka aktív faj, de terráriumi körülmények között gyakran megszokja az embert és napközben is előjön.

gyg01.jpg

Elhelyezés: A három kifejlett állat nálam egy 45x45x45 cm-es terráriumban van. Ügyelni kell a kialakításnál arra, hogy a kis testű villámgyors gekkók ne tudjanak megszökni. Talpuk tapadóképességének köszönhetően a háttérsziklán, a tereptárgyakon és az üvegfelületeken is otthonosan mozognak. Talajnak kiválóan megfelel bármi ami tartja a nedvességet, én általában kókuszrostot vagy tőzeget használok. A terrárium jól növényesíthető számukra, a finom mozgású törékeny kis gyíkok nem tesznek kárt még a gyenge növényekben sem. Nálam a Ficus fajok váltak be legjobban, emellett erdei pajzsikát (Dryopteris filix-mas), és moha fajokat is használok. A terráriumot naponta egyszer (esténként) bőségesen bepermetezem vízzel, ez fedezi az állatok pára és ivóvíz igényeit is. Világításnak egy Exo- Terra 5.0 fénycsövet használok napi 12 órás megvilágítási ciklussal. Külön fűtés nincs az állatoknak, a szobahőmérséklet elegendő. Korábban használtam egy 15W-os izzót napozási lehetőségnek, de csak elvétve használták, így felhagytam vele.

gyg02.jpg

Tápláléknak megfelel a légyméretű tücsök, kis lisztkukac, légy és minden olyan ízeltlábú, ami elejthető egy ilyen apró állat számára. A gekkóinkat emellett megkínálhatjuk reszelt gyümölcsökkel, gekkótáppal (Phelsuma és Rhacodactylus fajok számára készülnek külön tápok) és bébiétellel is (a bébiételeknél törekedni kell a tisztán gyümölcsből készült termékekre, az egyéb anyagokat nem biztos, hogy meg tudják emészteni a hüllőink). Minden etetésnél érdemes használni jó minőségű vitaminport és kalciumot. Az állatokat hetente érdemes etetni, nálam bevált gyakorlat, hogy ha már nem látok a terráriumban futkosó prédát, beszórok egy újabb adaggal, ami körülbelül 30-50 tücsköt vagy más ízeltlábút jelent.

gyg03.jpg

Tenyésztés: Gyászos gekkót tenyészteni talán a legkönnyebb az összes gekkófaj közül. A nőstények hímek nélkül, azaz szűznemzéssel (parthenogenesis) is szaporodnak. A tojásrakás tavasszal kezdődik és késő ősszel ér véget. Egy alkalommal 2 tojást tojnak, amiket a tereptárgyakhoz ragasztanak. Ezeket sérülés nélkül eltávolítani nem lehet, de nem is érdemes, mivel terráriumi körülmények között is kikelnek. Korábban mikor lehetőség nyílt rá a tojásokat kivettem tereptárggyal együtt és keltetőbe helyeztem, 28C° hőmérsékletre és 85-90%-os páratartalomra. Ezek a tojások soha nem keltek ki így felhagytam ezzel a gyakorlattal. A kis gekkók 100-120 nap elteltével kelnek ki, ekkor körülbelül 2,5- 3cm hosszúak. A frissen kelt állatokat nem szükséges eltávolítani, a szülők nem bántják őket. Etetésükre tökéletesen megfelel a vitaminozott napos tücsök. Mivel a kis gekkók meglehetősen aprók és gyors mozgásúak a terráriumot úgy kell kialakítani, hogy sehol se maradjon rés. Nálam a két ajtó közötti körülbelül 2mm nagyságú résen is megszöktek a kicsik.

gyg04.jpg

A Gyászos gekkók a hüllők közt aránylag szociálisnak mondhatóak. Néha egész nap is kommunikálnak, főleg a tavaszi időszakban. Méretükhöz képest hangos csipogásukat egymásnak, és a táplálék láttán izgalmukban is hallatják. Az együtt tartott állatok között hamar feláll a hierarchikus rangsor, mely a legjobb búvóhelyek birtoklását és táplálkozási elsőbbséget jelenti. Az állatok az egymás közötti konfliktusokat farkcsóválással, csipogással, fejrázással, kergetőzéssel és a test emelgetésével rendezik le; agresszióra soha nem kerül sor.

Könnyű tarthatóságának, kis méretének és egyszerű szaporításának köszönhetően a gyászos gekkó ideális állat kezdő terraristáknak is, de a hosszabb ideje hüllőt tartók számára is élményt jelenthet 1-2 "lugubris" tartása.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 90
Tegnapi: 103
Heti: 369
Havi: 989
Össz.: 368 607

Látogatottság növelés
Oldal: Gyászos gekkó
Aqua-Terra - © 2008 - 2024 - aqua-terra.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »