Aqua-Terra

Egzotikus hüllők, kétéltűek, ITT mindent megtalálsz róluk ha valami nincs fönt azt írjátok meg: adam.martin1999@gmail.hu

Ázsiai laposfarkú gekkó
(Cosymbotus platyurus)

cosymbotus_platyurus_nosteny.jpg

Az Ázsiai laposfarkú gekkó (Cosymbotus platyurus, Scheider 1792) bár alkalmazkodóképességének köszönhetően az egyik legnagyobb elterjedési területtel rendelkezik, főként éjszakai életmódja, színezete és a vadbefogás „jótékony” hatása miatt nem tartozik a legkedveltebb terráriumban tartott gekkófajok közé. Ennek ellenére egyszerű tartása, bohókás mozgása miatt bátran ajánlható minden kezdő terraristának, aki szeretne megismerkedni a gekkótartás örömeivel.

Földrajzi elterjedése:

A faj széles körben elterjedt Ázsiában, úgymint India (Darjeeling, Sikkim), Nikobár-szigetek, Nepál, Bután, Kína (Guangdong, SE Xizang = Tibet), Srí Lanka, Taiwan (?), Thaiföld, Malajzia (Pulau Tioman, Sabah), Burma (= Mianmar), Vietnam, Kambodzsa, Pápua Új-Guinea (?), Fülöp-szigetek (Palawan, Calamian-szigetek, Panay, Luzon, Bohol, Cebu), Indonézia (Szumátra, Jáva, Celebesz, Lombok, Sumbawa, Flores, Borneó, Komodó), Maláj-félsziget (Sabah, Sarawak), valamint az USA (Florida), ahol az elszökött kedvtelésből tartott, és hajóval behurcolt állatok elszaporodtak.

Leírás:

A C. platyurus teste lapított, a fülektől kiindulva a test mindkét oldalán bőrredők húzódnak végig, e redők miatt azt gondolhatja a szemlélő, hogy egy kis termetű Repülőgekkót (Ptychozoon kuhli) lát. A farok lapos, nyílhegy alakú. Tapadókorongos lábaik segítségével nagy sebességgel képesek közlekedni bármilyen felületen. Színezetük a test hasoldali részének halvány citromsárga árnyalatát kivéve egységesen márványos mintázatú, amely a homokszíntől a rozsdabarnás árnyalatokig terjedhet. A kifejlett állatok mérete 9-13 cm, amely körülbelül fele-fele arányban oszlik meg a test és a farok között. A felnőtt egyedek könnyen megkülönböztethetők mind a testalkat (a hímek nyúlánkabb, a nőstények tömzsibb felépítésűek), mind a hímek jól elkülöníthető 34-36 darab femorális pórusa alapján. A C. platyurus átlagos életkora 5-6 év.

Terrárium:

A terrárium lényeges eleme a háttér, amit előszeretettel használnak, ha ezt nem tudjuk biztosítani, akkor néhány beállított faággal vagy kéregdarabbal optimális életteret biztosíthatunk számukra. Talajként megfelelő a homok és vegyszermentes virágföld keveréke. Előszeretettel használják a talajon elhelyezett berendezési tárgyakat (pl. fakérget) búvóhelyként, így lehetőség szerint ezt is biztosítsunk számukra. A terrárium optimális mérete egy pár esetében 40x30x60 centiméter.

cosymbotus_platyurus_terrarium.jpg

Tartás:

Tartásuk viszonylag egyszerűnek mondható. Táplálékként légyméretű tücsök, apró csótány, légy, lisztkukac egyaránt adható, de igénytelenségük ellenére szükséges a takarmányállatok vitaminporral való beszórása. Alacsonyabb (50-60%) páratartalom esetén érdemes a terráriumba itatótálat elhelyezni, bár elsősorban a terrárium faláról nyalogatják le a vízcseppeket, amelyet napi rendszerességgel be kell permetezni. A C. platyurus leginkább éjszakai állat, ezért világítás szempontjából megfelelő bármilyen spot vagy neon lámpa, UV fényre az életmódjából kifolyólag nincs szüksége. A terrárium nappali hőmérséklete 21 - 31 °C, éjszaka 17 - 26 °C lehet. Több egyed tartása esetén figyelembe kell venni, hogy a hím egyedek erősen rivalizálnak egymással. Mentalitásukat tekintve félénk állatok, az etetés-itatás során leginkább elrejtőznek, de mozgásuk rendszerint gyors, kirobbanó, ezért a terrárium nyitott ajtaján könnyen kiszökhetnek.

Szaporítás:

Szaporításuk kezdők számára sem jelent komoly kihívást, mivel a faj igénytelensége miatt „extrémnek” mondható körülmények között is sikeres lehet. C. platyurus párt 2-3 hónapig egy körülbelül 30x30x30 cm méretű terráriumban helyeztem el ideiglenesen, amely berendezését tekintve összességében egy a hátsó falnak döntött fakéregből, kókuszrost talajból és egy vizes tálkából állt. A kezdetekben sovány állatok, a rendszeresen vitaminozott eleségnek köszönhetően hamar lábra kaptak, így nemsokára hallható lett a felnőtt hímekre jellemző területjelző „tak-tak-tak-tak” hang, majd a megérkezés után 1,5 hónappal az első pár tojást is sikeresen lerakta a nőstény.


cosymbotus_platyurus_tojasok.jpg

Az optimális tenyészcsapat 1 hímből és 3-4 nőstényből tevődik össze. A nőstények teleltetés nélkül is 4-8 hetente rakhatnak tojást, ám érdemes évente 1-2 hónapos szünetet beiktatni számukra.

Kemény, meszes héjú, körülbelül 1 centiméter átmérőjű tojásaikat rendszerint próbálják rejtett helyre lerakni, amely nálam minden esetben a talajszinten történt, általában egy fakéreg alatt a talajban elásva. Jellemző rájuk, hogy tojásaikat esetlegesen hozzáragasztják valamihez, ami nem feltétlenül észrevehető, ezért mielőtt a tojásokat eltávolítanánk, érdemes érzéssel egy nagyon picit megmozdítani. A tojásokat méretük miatt legegyszerűbben egy teás- vagy kávéskanál segítségével lehet eltávolítani. Megfigyelésem alapján a hím úgymond „őrzi” a tojásokat, éjszakai életmódjuk ellenére ilyenkor rendszerint megfigyelhető amint a tojások közelében tartózkodva szemmel kíséri a terráriumban vagy a környékén történő dolgokat.

A körülbelül 3 cm nagyságú utódok kikelése 24-31 °C (optimálisan 26-28 °C) hőmérsékleten 55-80 nap után történik meg. A jobb kelési arány eléréséhez érdemes a keltetőben 90% körüli páratartalmat biztosítani.

Mint más fajoknál is, az egyedek nemét nagyban meghatározza a keltetés során alkalmazott hőmérséklet. Alacsonyabb hőmérsékleten nagyobb százalékban nőstény, míg magasabban hőmérsékleten hím neműek lehetnek a kikelő utódok.

Utódok felnevelése:

Az utódok felnevelése viszonylag könnyűnek mondható, eltekintve attól, hogy a 3 centiméteres bébik nem éppen a legkönnyebben kezelhető nagyságúak. Saját tapasztalataim alapján a kis gekkókat, műanyag (10x10x10 cm) dobozokban egyenként elhelyezve egyszerűen és praktikusan lehet nevelni. A doboz aljára homokkal elkevert vegyszermentes virágföldet rakhatunk, valamint fakérget vagy néhány vékony ágat búvóhelyként, illetve a mászó felület növelése érdekében. Táplálékként hangyaméretű tücsök, muslica adható nekik, amit rendszeresen vitaminporral szórunk be. Nálam az apró méretű lisztkukac eleségként nem vált be számukra. Megfelelő vízellátásról gondoskodni a doboz naponta történő finom bespiccelésével lehet, az itatótál az utódok méretei miatt veszélyes.

cosymbotus_platyurus_novendek.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 82
Tegnapi: 103
Heti: 361
Havi: 981
Össz.: 368 599

Látogatottság növelés
Oldal: Ázsiai laposfarkú gekkó
Aqua-Terra - © 2008 - 2024 - aqua-terra.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »